Skip to main content
Så fungerar inkasso hos oss - Collectia Inkassobolag
Sebastian S. •
09/04/2024

Inkassobolag – så fungerar inkasso hos oss

I Sverige finns ett stort antal inkassobolag som kan bistå dig med inkasso. Vissa företag har specialiserat sig på särskilda typer av fordringar, medan andra hanterar en bred portfölj av både små och stora kunder, och därmed varierande krav.

Alla inkassobolag hanterar inkassoärenden på olika sätt inom ramen för lagar och regler. I den här artikeln kommer vi att förklara hur inkassoprocessen fungerar hos oss, och vilka fördelar det innebär för dig som kund.

Inkasso – vad är det?

Inkasso är processen för dig som upplever att ett eller flera krav (vanligtvis en faktura) inte har betalats i tid, och du vill få det utestående beloppet betalt. I grund och botten kan både auktoriserade inkassoföretag och du själv utföra inkasso, så länge du följer ränte- och inkassolagen.

I inkassoprocessen har du eller ditt inkassoföretag möjligheten att bland annat erbjuda avbetalningsplaner, kräva dröjsmålsränta, påföra påminnelseavgifter, ersättningsavgifter och i vissa fall gå till rättslig inkasso genom kronofogden – allt med målet att få gäldenären att betala det utestående beloppet.

Vad kan ett inkassobolag göra för dig?

I grunden finns det inget ett inkassoföretag kan göra som du inte själv kan utföra. Det finns dock flera fördelar med att använda sig av ett inkassoföretag istället för att hantera inkassoprocessen på egen hand. Det finns många krav, regler, tidsfrister och beloppsgränser som måste följas när du utför inkasso mot en gäldenär. Inkassobolag har speciellt utvecklade system för att hålla koll på ärendet och att utföra de olika åtgärderna i rätt tid. Det innebär att ett inkassobolag kan frigöra tid för dig så att du kan fokusera på det du är bra på, istället för att behöva hantera dialogen med dåliga betalare.

Statistiken visar också att ett brev från ett inkassoföretag tas mer allvarligt bland gäldenärer, jämfört med när företaget självt skickar ut brev.

Priset för inkasso hos ett inkassoföretag varierar, men det sker typiskt antingen genom en abonnemangslösning, ett fast belopp eller en procentandel av det indrivna beloppet, om man lyckas få pengarna hem – det vill säga en no cure, no pay-lösning.

Hur fungerar inkasso hos Collectia?

Oavsett om ni har 1 eller 100.000 ärenden, kan vi hjälpa er. Vi hjälper några av Sveriges största företag, koncerner och organisationer såväl som lokala näringsidkare.

Vår breda portfölj av kunder och ärenden är en fördel för dig, eftersom vi redan känner till de möjliga utmaningarna som kan uppstå i ett ärende som ditt.

Collectia är bland de inkassoföretag i Sverige som ligger längst fram när det gäller digitaliseringen av hela inkassoprocessen – från att du skickar in ditt inkassoärende till att utbetalningen sker till ditt bankkonto.

Hos Collectia kan du skapa, följa, kommunicera och avsluta dina ärenden när det passar dig. Allt sker via vår onlineplattform – snabbt och enkelt.

Ett ärendes förlopp kan variera mycket, beroende på ärendet, gäldenären och vilka reaktioner gäldenären visar vid varje tillfälle. I grunden är processen styrd av de lagstadgade steg som regleras i inkassolagen. 

Efter detta finns en rad ytterligare möjligheter för eventuella rättsliga åtgärder. 

Önskar du vår hjälp?

Collectia har en lång erfarenhet av att hjälpa både små och stora företag med deras inkassoprocess. Idag betraktar vi oss som en modern IT-verksamhet, specialiserad på kredithantering. En specialisering som säkerställer återbetalning av miljontals kronor till våra kunder.

Vi är ett auktoriserat inkassobolag och har idag anställda fördelade över våra kontor i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

Har du obetalda fakturor som vi kan bistå dig med? Du är välkommen att kontakta oss – vi är redo att hjälpa till!

Anmäl dig till nyhetsbrevet


Senaste inläggen