Skip to main content
Skaffa gratis fakturamall - Collectia Inkasso
Sebastian S. •
08/04/2024

Skaffa gratis fakturamall

Är du egenföretagare eller redovisningsansvarig i ett företag, behöver du kunna skicka fakturor till dina kunder för att ta betalt för ditt utförda arbete eller tillhandahållna tjänster.

Om du använder ett bokföringsprogram, som till exempel Visma, Fortnox, Hogia, Microsoft Dynamics 365 Business Central eller liknande, har du redan tillgång till deras fakturamallar som vanligtvis är standard i dessa lösningar.

Varför ska jag skapa en faktura?

Ett företag skickar en faktura för att kräva betalning för en levererad tjänst eller produkt.

Är kunden ett företag, används fakturan som underlag för köpet, vilket bland annat behövs för att kunna dra av moms för det inköpta, om moms har lagts på den skickade fakturan.

En mottagen faktura används av både företag och privatpersoner som kvitto på det levererade; antal, storlek och eventuellt modellnamn – som senare exempelvis kan användas i ett eventuell garantiärende, eller om det finns andra omständigheter som kräver att ett köp måste kunna dokumenteras.

Krav på en faktura

Använder du en fakturamall från ett bokföringsprogram eller ERP-system, uppfyller de vanligtvis alla krav och regler för en faktura.

Du bör dock vara medveten om att det ofta är nödvändigt att anpassa och lägga till element på din faktura själv; organisationsnummer, bankuppgifter osv. Uppgifter som programmet vanligtvis inte har.

Kraven på en faktura inkluderar:

  • Fakturadatum
  • Fakturanummer
  • Säljarens namn, adress och organisationsnummer
  • Kundens namn och adress
  • En beskrivning av den levererade tjänsten eller produkten
  • Leveransdatum

Se alltid till, både som kund och leverantör, att beskriva detaljerat vad som har levererats. Om det är en maskin, se till att ha fullständigt namn och eventuellt serienummer med. Detta är till fördel för både kunden och leverantören, då det säkerställer en så detaljerad faktura som möjligt.

En faktura kan i princip designas och utformas som du vill, och många företag väljer därför också att infoga logotyp och använda företagets typsnitt, färger osv.

Fakturamallen vi har utvecklat, som du fritt kan ladda ner nedan, uppfyller alla krav och regler för en faktura.

Faktura och inkasso

En faktura hjälper till att dokumentera en försäljning och säkerställer att näringsidkaren får rätt omsättning för en levererad tjänst eller produkt.

Därför är en faktura också viktig i samband med påminnelse och inkasso. Fakturan utgör grunden och dokumentationen för att utfärdaren av fakturan (företaget) har ett krav mot mottagaren (kunden).

Uppstarten av en inkassoprocess sker ofta på grund av en obetald faktura. Därför är det viktigt att företaget noggrant beskriver och förser fakturan med en korrekt beskrivning av det levererade, så att dokumentationen kan användas för att inleda en eventuell inkassoprocess.

Ladda ner din fakturamall här

Behöver du en fakturamall kan du ladda ner den här. Vi har utarbetat en fakturamall som uppfyller alla gällande krav och regler för en faktura.

Mallen är gratis att använda för dig som företag – och du är välkommen att anpassa, designa och utforma mallen som du vill. Du kan till exempel själv lägga till färger, använda företagets textfont och eventuellt infoga logotyp i fakturamallen.

Både privatpersoner och företag kan använda fakturan, men kom ihåg att följa gällande regler och krav, inklusive att ange moms.

Fakturamallen får fritt användas men får inte delas med andra företag. Hänvisa hellre till denna sida, så att företaget eller privatpersonen själv kan ladda ner mallen.

Faktura Exempel

Ladda ner mallen

Genom att fylla i och skicka in detta formulär anmäler du dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev ger dig nyttig kunskap om inkasso, kundhantering, ekonomi och bra råd för att undvika dåliga betalare. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet igen.

Kom ihåg att du också kan läsa mer om vad en faktura ska innehålla här

Observera att det inte finns några lagkrav och regler för själva utformningen, layouten och designen av en faktura, det kan du i grund och botten helt själv bestämma. Denna mall är bara vår lösning på hur vi anser att den bästa och mest förståeliga fakturamallen kunde se ut.

Anmäl dig till nyhetsbrevet


Senaste inläggen