Skip to main content
Goda råd för en bättre privatekonomi - inkassobolag
12/06/2024

6 goda råd för en bättre privatekonomi

Collectia är ett modernt inkassobolag med ledande teknologi och kompetens för att hjälpa svenska företag att få betalt för sina obetalda fakturor.

Collectia har några av Sveriges skickligaste handläggare som dagligen hjälper privatpersoner och företag att komma ur sina ekonomiska problem.

Som inkassobolag tar vi på Collectia ett stort samhällsansvar genom att tillhandahålla vår kunskap och teknologi för att hjälpa så många människor som möjligt med deras ekonomiska utmaningar – till nytta för både svenska gäldenärer och borgenärer.

Med vår långa erfarenhet som professionellt inkassobolag ger vi här våra 6 bästa råd för hur du som privatperson kan förbättra din privatekonomi. Dessa råd kommer utan tvekan att gynna din ekonomi.

1. Få en överblick

    Nyckeln till en god ekonomi är att ha en överblick över den. Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut är det nödvändigt att ha koll på dina inkomster och utgifter, annars vet du inte vad du navigerar utifrån.

    Tyvärr har många dålig eller ingen överblick över sin ekonomi – ofta är det på utgiftssidan som det saknas översikt.

    Vi rekommenderar skaffar en överblick över din månadsbudget. Börja enkelt med ett Excel-ark eller på ett papper – inkomster minus utgifter. Det kan låta enkelt, men börja där.

    Din internetbank ger ofta en bra inblick i dina utgifter om det mesta dras från ditt bankkort eller betalas från ditt bankkonto. Om du har många olika konton och krediter kan det dock vara en utmaning att redogöra för utgifterna.

    Börja med att skriva ner alla dina fasta utgifter. Notera att vissa utgifter kan dras årligen, halvårsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Då kan det vara bra att dela upp dem på samtliga månader så du ser kostnaden. 

    Sedan vet du hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad.

    2. Gör en budget – och håll den

      När du fått en överblick över inkomster och utgifter är du redo att göra en budget – börja enkelt och utvidga den kanske med tiden.

      Vi rekommenderar att du gör en budget i exempelvis Excel eller Google Sheets. Det är det mest flexibla sättet att göra det på, och därmed kan du kontinuerligt anpassa och lägga till dina utgifter.

      Budgeten kan ge dig en överblick över dina inkomster, och efter att dina fasta utgifter (hyra, telefon, el, vatten och värme) dragits av, vet du vad du har kvar till mat, kläder, nöjen och diverse. Beloppet du har kvar efter att dina fasta utgifter är betalda kallas ofta för ett disponibelt belopp.

      När du har gjort denna uppställning och vet vad ditt disponibla belopp är, kan du sedan fördela hur mycket pengar du exempelvis har till mat, kläder och nöjen. Se till att sätta ett realistiskt belopp – och håll det, annars går det fel.

      Gratis budgetmall – Mall för privatbudget

      3. Skär bort onödiga utgifter

        Som nämnts ovan är ditt disponibla belopp dina inkomster minus dina fasta utgifter, och detta kan naturligtvis variera mycket från hushåll till hushåll.

        Många människor kan dock ha stor påverkan på sitt disponibla belopp, och ofta är det inte ytterligare inkomster som är nödvändiga – utan snarare utgifter som kan ses över.

        Ofta kommer du att upptäcka att du har många mindre betalningar utspridda över en månad som i slutändan utgör en stor summa. Om du exempelvis har ett grundpaket för TV och 2-3 streamingtjänster ser exemplet ut så här:

        – TV grundpaket: 200 kronor per månad

        – Netflix: 179 kronor per månad

        – Viaplay: 169 kronor per månad

        – HBO: 169 kronor per månad

        Isolerat sett är varken 169 eller 200 kronor per månad för de flesta mycket pengar och därför ofta inget vi funderar mycket över. Men ovanstående exempel utgör sammanlagt en månatlig utgift på 717 kronor – alltså över 8600 kronor om året, bara för TV- och streamingtjänster.

        Genom att skära bort onödiga utgifter (abonnemang, streamingtjänster och liknande) kan det ofta finnas många tusenlappar att spara varje månad.

        4. Matutgifterna är dyra

          Flera undersökningar visar att svenskar årligen i genomsnitt spenderar över 35 000 kronor på livsmedel.

          Matutgifterna utgör därmed över 10% av våra totala utgifter – och det är ofta här du som konsument kan spara mest.

          Vår rekommendation är, precis som med alla andra budgetposter, att du sätter en önskat månadskostnadi din budget och håller det.

          Undersökningar visar också att det kan finnas mycket pengar att spara genom att exempelvis handla stort – det vill säga få gånger i veckan. Därmed undviker du impulsköp och köper inte varor som du egentligen inte behöver.

          5. Kontakta inkassobolagen om du har skickats till inkasso

            Har du många obetalda fakturor, skulder och lån som exempelvis har skickats till inkasso hos ett inkassobolag – är det en bra idé att kontakta dem.

            De flesta är medvetna om att du kan ha svårt att betala din skuld just nu. Därför är de ofta villiga att göra uppgörelser, sänka beloppet, stoppa räntan, erbjuda avbetalningsplaner eller liknande.

            Vi rekommenderar därför, när du har fått en överblick över din ekonomi, att du tar kontakt med dina borgenärer – det är ofta mycket billigare än att inte göra något. De flesta krav och obetalda fakturor som exempelvis finns hos ett inkassoföretag påförs ofta mer än 8% årligen i ränta – eller 8000 kronor för varje 100 000 kronor du är skyldig. Det blir mycket om du inte får en plan för avbetalning och inte gör någonting.

            6. Skapa ett budgetkonto

              De flesta har ett budgetkonto, men det finns tyvärr också många som inte har det – och det kan vara farligt!

              När du har fått en överblick över din ekonomiska situation och gjort en budget vet du precis vilka månatliga utgifter du har till dina viktiga fasta utgifter: hyra, el, vatten, värme osv.

              Utifrån detta belopp bör du överföra en fast månadsbelopp till ett konto där dina utgifter dras ifrån. Detta konto får INTE användas till oförutsedda utgifter. Därmed säkerställer du att alla dina fasta utgifter betalas varje månad. Ett sådant konto kallas ett budgetkonto.

              Prata med din bank om att skapa ett budgetkonto – de kan ofta också hjälpa dig att få pengarna överförda varje månad, så att du inte själv behöver göra det.

              Dessa steg kanske inte löser alla dina ekonomiska utmaningar, men om du förändrar ditt ekonomiska beteende och använder ovan råd kommer du ha bättre förutsättningar att lyckas än om du fortsätter på samma sätt som tidigare.

              Anmäl dig till nyhetsbrevet


              Senaste inläggen