Skip to main content
Därför bör du outsourca inkasso - Inkassobolag Collectia AB
Sebastian S. •
09/04/2024

Därför bör du outsourca inkasso

I Sverige finns det många skickliga och kompetenta inkassobolag som specialiserar sig på inkasso.

Oavsett om du väljer Collectia som din inkassopartner eller en av våra konkurrenter – visar vår omfattande erfarenhet att outsourcing av inkassofunktionen för de flesta företag är både lönsamt och tidsbesparande.

Men varför bör du outsourca inkassoarbetet – istället för att låta din egen ekonomiavdelning hantera det?

Här är 5 goda skäl till varför vi anser att du bör outsourca inkasso till oss eller ett konkurrerande inkassoföretag.

1. Frigör tid och resurser

  Om du väljer ett inkassobolag för att sköta inkasso – kommer din ekonomiavdelning utan tvekan att uppleva att de får mer tid eftersom det frigör resurser.

  Att skicka ut påminnelser, ringa kunder, avtala betalningsplaner och eventuell hantering via kronofogden – tar tid. De flesta inkassobolag tar hand om hela processen – ofta mycket billigare och mer effektivt än vad ni själva kan göra eftersom det är det vi är specialicerade på.

  …och varför inte istället använda tid på kunder som betalar, och överlåta dem som inte gör det till ett inkassobolag?

  2. Spara pengar

   De flesta inkassobolag erbjuder idag mycket låga priser – eller till och med gratis inkasso genom ”No cure – No pay”-avtal, där du endast betalar om de lyckas driva in dina pengar. Om de inte lyckas hämta in pengarna så är tjänsten gratis.

   Exempel: Kunden är skyldig dig 1000 kronor; ett inkassobolag tar typiskt 10% om ärendet löses – alltså 100 kronor. Kan din bokförare själv skicka ut påminnelser, inkassokrav osv. för bara 100 kronor?

   Oavsett om du väljer no cure no pay, en prenumerationslösning eller en tredje lösning, är outsourcing av inkassofunktionen ofta mycket besparande på både kort och lång sikt.

   3. Alla processer och avgifter följs

    Genom att anlita ett inkassobolag får du hjälp med att formalia, tidsfrister, lagar och regler följs, och att rätt avgifter läggs på. Detta är viktigt för att få betalt och för att undvika problem om ett krav måste tas vidare rättsligt. 

    Vi ser tyvärr ofta att företag ofta glömmer viktiga avgifter eller inte följer de lagstadgade tidsfristerna i den egna hanteringen. Detta kommer inte att hända när du outsourcar inkassohanteringen.

    4. En komplett lösning – från påminnelse till kronofogden

     Många inkassobolag erbjuder idag en helhetslösning, där de assisterar ditt företag med allt från den första fakturering och påminnelse till eventuell hantering via kronofogden och domstol.

     Detta innebär att du som företag kan sätta din kravhantering på autopilot – utan att själv behöva spendera tid på att följa upp försenade betalningar.

     5. God överblick

      Många inkassobolag har effektiva system för att ge ditt företag en god överblick över era inkassoärenden; vem som har betalat, vem som satt upp en betalningsplan, vilka ärenden som är öppna, vilka ärenden som är avslutade osv.

      En överblick som gör det enkelt för företaget att följa med i alla åtgärder – och därmed vad som händer med deras inkassoärenden.

      Hanterar ni er egen inkasso idag?

      Sitter du med er ekonomi och sköter er inkasso idag? – Ta en pratstund med oss om vilka möjligheter ni har. Och även om ni inte är redo för en lösning ännu, kom ihåg att vi erbjuder en värld av gratis mallar för påminnelser, och mycket mer här:

      Anmäl dig till nyhetsbrevet


      Senaste inläggen