Skip to main content
Battre-privatekonomi-5-bra-tips-fraan-inkassobolaget-Inkasso-Blogg
Sebastian S. •
29/11/2021

Inkassobolagets fem tips för att få mer ordning på privatekonomin

Många personer upplever någon gång i sitt liv ekonomiska problem. Arbetslöshet, sjukdom, plötsliga stora utgifter och andra oförutsedda händelser i livet kan förändra ens ekonomiska situation avsevärt.

På Collectia hjälper vi varje dag många människor ur skuldfällan genom att professionellt vägleda och ge råd om hur de ska lösa och strukturera sin ekonomi och sina skulder på ett bra och förnuftigt sätt.

Vi är ett inkassobolag med många års erfarenhet av att säkerställa goda relationer mellan våra klienter och deras kunder som har en utestående skuld.

I den här artikeln hittar du våra fem bästa tips för att få mer ordning på din privatekonomi.

1. En budget ger en översikt

Få översikt över din ekonomiska situation: skulder, kreditgivare, utgifter och inkomster. Det kan låta enkelt men för många är det tyvärr inte det.

För att få koll på din privatekonomi är det viktigt att skapa en översikt med hjälp av en budget. Börja med att lista alla dina inkomster, utgifter och lån – vi rekommenderar till exempel att använda Excel – här kan du enkelt och snabbt korrigera, radera och lägga till fler poster eftersom.

2. Skär ner eller växla upp

När du har en överblick över din ekonomi kan du se om din ekonomi är i balans, det vill säga om du har mer inkomster än utgifter eller tvärtom.

Om utgifter är högre än inkomster bör du undersöka om det finns utgifter som du kan skära ner på eller göra mindre. Kanske kan du avsluta vissa streamingtjänster och hitta billigare alternativ för t.ex. boende, mat och underhållning.

Du har också möjlighet att öka din inkomst, det vill säga komplettera din inkomst, kanske med extraskift på jobbet, ett extrajobb eller liknande.

Ofta är det lättast att skära ner på kostnaderna – här ser vi att det ofta finns mest pengar att hämta.

3. Få en återbetalningsplan på dina lån och kreditgivare

Om du befinner dig i en situation där du har försummat att betala lån och fakturor till kreditgivare är det en bra idé att ta fram en återbetalningsplan.

För många kan det nästan vara oöverskådligt att upprätta en återbetalningsplan – men försök ändå då det ofta kan löna sig. Obetalda lån och fakturor har ofta höga räntor och kostnader och de minskar inte direkt av att inte betalas.

Ta kontakt med de företag som du är skyldig pengar: bank, långivare, inkassobolag och för en dialog – de är ofta mer än villiga att hitta en lösning – även om det bara handlar om några hundra kronor i månaden.

4. Ta tag i din situation

Det kanske bästa rådet för att få ordning på din privatekonomi är att vidta åtgärder.

Det kan låta enkelt, men det är ofta det svåraste att göra när ekonomin och energin inte är på topp.

Men oavsett vad du gör är det kanske det värsta som kan hända att inte vidta aktiva åtgärder för din privatekonomi. Om du inte gör något åt din ekonomiska situation kommer dina skulder och utgifter att öka – och det vill varken du, dina långivare, kreditgivare eller inkassobolag.

Kontakta de du är skyldig pengar och inled en dialog – även om du inte har pengar att betala med just nu. Många har förståelse för att din ekonomiska situation är dålig just nu.

5. Sök hjälp om uppgiften är för stor

För många kan privatekonomi vara ett svårt ämne att hantera och prata om.

Om uppgiften är för överväldigande eller för svår att ta itu med rekommenderar vi alltid att du söker hjälp för att få ordning på din ekonomi, antingen professionellt eller tillsammans med vänner och familj. Kanske behöver du bara hjälp med att upprätta en budget – eller diskutera vem du ska kontakta och när?

Anmäl dig till nyhetsbrevet


Senaste inläggen