Skip to main content
Inkassoföretagets-5-tips-för-en-billigare-december-2021
Sebastian S. •
13/12/2021

Inkassoföretagets 5 tips för en billigare december

December är en ekonomiskt dyr månad för de flesta människor. Julen närmar sig och det innebär traditionellt att man köper julklappar och extra mat – utöver de vanliga utgifterna.

På Collectia hjälper vi tusentals danskar med sina ekonomiska utmaningar varje dag – och vi vet att december kan vara tuff och kännas oöverskådlig för många när det gäller privatekonomi.

Därför har vi sammanställt fem tips för dig som vill ha en billigare och mer prisvärd jul – och ett sätt att börja betala av dina skulder redan i december.

1. Handla i god tid

I december handlar de flesta människor mer än vanligt – både gällande mat och julklappar till familjen. Särskilt julklappar utgör en stor del av budgeten.

Vårt råd är att handla i god tid. December månad är nämligen fylld med erbjudanden på allt från mat till elektronik. Vårt råd är därför att du skapar en översikt över vad du verkligen behöver och handlar in därefter. Om du skjuter upp dina inköp till endast en dag blir de ofta dyrare än om du hade handlat på erbjudanden under hela månaden.

2. Julklappar är dyra – ta ett grepp om dem

Den genomsnittlige dansken spenderar över 3000 kronor på julklappar – och för många kan det vara en väldigt dyr post i budgeten.

Vår rekommendation är att ta ett grepp om gåvosituationen. Gå till exempel igenom följande:

  • Vem ger du julklappar till?
  • Hur dyra julklappar ger ni varandra?
  • Vad har du råd med inom ramen för din budgeten
  • Finns det någon som skulle kunna klara sig utan en julklapp från dig?

Julklappar är ofta den dyraste posten i decemberbudgeten. Vi rekommenderar därför att utnyttja de många erbjudandena. För som tur är finns det många bra erbjudanden både i december och januari.

Få en överblick över vad du vill ge och håll utkik efter specialerbjudanden – chansen är stor att du hittar ett. Om du väntar med att handla alla julklappar på en och samma dag går du ofta miste om att dra nytta av de bra erbjudandena.

3. Kom ihåg elräkningen

Julen är också ljusens tid. Detta innebär ofta att en genomsnittlig familjs elförbrukning ökar med mellan 20 och 30 % i december – ofta på grund av att julbelysningen och våra köksapparater är på under längre tid.

Elräkningen överraskar de flesta och kan bli en dyr post i budgeten – var därför extra uppmärksam på elektriska apparater i december. Det kan finnas mycket pengar att spara.

4. Gör en budget – det kan finnas pengar att tjäna

Som inkassoföretag kan vi inte säga det ofta nog: Kom ihåg att göra en budget!

Oavsett din ekonomiska situation och oavsett årstid är det aldrig för sent att börja budgetera. Det ger dig en bättre översikt, struktur och insikt i din ekonomi. Om du vill spara pengar är det viktigt att få en översikt. Det enda sättet att få en bra översikt på är att göra en privatbudget. Om du inte har en ekonomisk översikt kan det vara svårt att hitta de områden där du kan spara pengar.

Budgeten behöver inte vara särskilt avancerad – den ska bara visa dina inkomster och utgifter.

Vi rekommenderar att du gör budgeten i Excel. Börja med att få en översikt över dina utgifter: hyra, elräkning, försäkringar och liknande.

5. Kontakta dina fordringsägare – de kommer att förstå din situation (även i december!)

Om du har skulder till fordringsägare eller inkassoföretag är december förmodligen inte rätt månad att tänka på att upprätta en avbetalningsplan.

Det är förstås förståeligt, eftersom december består av så mycket annat – och skulder och fordringsägare står inte högt på den listan.

Men vi tycker ändå att du ska göra ett försök. För många skuldsatta människor är det ofta både obehagligt och känns oöverskådligt att behöva prata med sina fordringsägare. Men försök ändå.

Du kan spara mycket pengar om du kontaktar dina fordringsägare. Din skuld växer (i de flesta fall) månad för månad – med ränta och avgifter. Men om du kontaktar dina fordringsägare finns det möjlighet till uppräkning på skulden – och därmed en avräkning på både avgifter och skulder.

Även om december är en ekonomisk tuff månad för de flesta är det en bra månad att ta kontakt med dem som du är skyldig pengar. Att du inte pengar att betala tillbaka med just nu kommer många att ha förståelse för – och kanske kan du börja ett nytt år med att betala av dina skulder.