Skip to main content
Tips för en billigare december - Collectia AB
Sebastian S. •
05/12/2023

Inkassoföretagets 5 tips för en billigare december

December är för de flesta en ekonomiskt dyr månad. Julen är precis runt hörnet, och det innebär traditionellt inköp av julklappar och extra mat, utöver de vanliga utgifterna.

Här på Collectia hjälper vi varje dag tusentals norrmän med deras ekonomiska utmaningar – och vi vet att december för många kan vara svår och oöverskådlig när det gäller privat ekonomi.

Därför har vi samlat 5 tips för dig som vill ha en billigare och mer hanterbar jul – och ett sätt att börja betala av din skuld; även i december.

1. Börja inköpen i tid

December är en månad då många handlar mer, oavsett om det är mat eller presenter till nära och kära. Presenter är ofta det som väger tyngst i budgeten.

Vi rekommenderar att du börjar inköpen i god tid. December är känt för bra erbjudanden på allt från livsmedel till elektronik. Se till att ha en plan för vad du behöver och handla därefter. Genom att vänta med alla inköp till sista minuten riskerar du att spendera mer än om du utnyttjade erbjudandena under hela december.

2. Julklappar är dyra – få kontroll över dem

Baserat på tidigare data ökar årliga julklappsutgifter med mellan 5-7%. I år förväntas svenskarna fortsätta öka sina budgetar för julklappar. Experter uppskattar en ökning på minst 8% jämfört med förra året.

Julklappar är ofta en årlig utgift som kan ha en stor påverkan på den privata budgeten. Vi rekommenderar därför att du har god koll på julklapparna. Tänk på följande:

  • Vem ska få julklappar?
  • Hur mycket planerar ni att spendera på varandra?
  • Vad har du faktiskt råd med inom din budget?
  • Finns det någon som skulle förstå om de inte får en julklapp?

Julklappar utgör ofta den största kostnaden i december. Det lönar sig att dra nytta av alla tillgängliga erbjudanden. Det finns trots allt gott om bra erbjudanden både i december och januari.

Planera de presenter du vill ge och håll utkik efter erbjudanden på dessa varor. Om du skjuter upp inköpen till sista ögonblicket missar du ofta de bästa affärerna.

3. Tänk på elförbrukningen

Julbelysningen, den kalla årstiden och mycket matlagning leder ofta till att många familjer upplever en ökning av elförbrukningen, som ofta är 20-30% högre i december.

Många blir överraskade av denna ökning, och det kan tydligt kännas på budgeten. Om ni exempelvis har ett rum ni inte använder kan ni sänka värmen där och var medveten om användningen av elektronik i december; det kan löna sig.

Energidirektoratet erbjuder flera tips för dem som vill minska elförbrukningen i december och under de kalla vintermånaderna.

Source: https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-hemma/spara-energi—enkla-tips/

4. Sätt upp en budget – det kan spara pengar

Som ett inkassoföretag betonar vi alltid vikten av att ha en budget!

Oavsett din ekonomiska bakgrund eller tiden på året är det alltid en bra idé att sätta upp en budget. Det ger klarhet, ordning och en djupare förståelse för din ekonomi. För dem som vill spara är en budget ett oumbärligt verktyg. Den ger en fullständig översikt som du endast får med en detaljerad privatbudget. Utan denna insikt kan det vara svårt att se var besparingarna kan göras.

En budget behöver inte vara komplicerad; den ska helt enkelt återspegla dina inkomster och utgifter.

Vi föreslår att du använder Excel för din budget. Börja med att kategorisera dina fasta utgifter som hyra, elektricitet, försäkringar, etc.

Gratis budgetmall

Gratis-Budgetmall-Privatbudget-Collectia-AB-Inkasso

5. Kontakta dina borgenärer – de kommer att förstå din situation (även i december!)

Om du har skulder hos borgenärer eller inkassoföretag kan december verka som en olämplig månad att förhandla om en återbetalningsplan.

Det är förståeligt, eftersom december har många åtaganden, och att hantera skulder och borgenärer kommer inte högst upp på prioriteringslistan.

Ändå anser vi att det är värt ett försök. För de flesta med skulder kan tanken på att förhandla med borgenärer verka skrämmande. Men försök ändå.

Det kan leda till betydande besparingar genom att ta denna kontakt. Din skuld kan växa varje månad på grund av räntor och avgifter. Genom att kontakta dem kan du få möjlighet till nedskrivningar av skulden, inklusive avgifter.

Även om december kan vara en ekonomiskt utmanande tid för många, kan det vara en bra möjlighet att nå ut till dem du är skyldig pengar. Även om du inte kan betala av direkt kommer många att visa förståelse, och du kan potentiellt starta det nya året med en plan för skuldförvaltning.

Anmäl dig till nyhetsbrevet


Senaste inläggen