3 goda råd till unga
Många unga har svårt att hålla koll på sin privatekonomi. Därför har vi utformat 3 goda råd för att behålla kontrollen, så den inte löper amok.
1. Få överblicken med en budget
Med en realistisk budget får du lättast en bra överblick över din ekonomi. Du kan enkelt se hur mycket du har i inkomster och hur dina utgifter fördelas – och därmed också var det kan sparas. När din budget är gjord, se till att få relevanta konton i banken som kan hjälpa dig att hålla dig till budgeten. Skapa till exempel ett matkonto med ett betalkort så att du enkelt kan följa dina utgifter på matkontot. På detta sätt undviker du överkonsumtion och därmed en budget som fallerar. När budgeten är gjord kan du också titta på var du kan minska utgifterna. Kan du få en billigare telefonabonnemang eller försäkringar? Använd eventuellt någon av de många gratis online-plattformar där du kan få flera offerter på dina fasta utgifter. Kom dock ihåg att ha i åtanke om erbjudandet är billigare totalt sett än ditt nuvarande.
2. Få extra inkomster
Många unga kan få extra inkomster genom att sälja begagnade saker. Om du har gamla studieböcker kan de enkelt säljas online och ge en extra slant till budgeten. På samma sätt kan begagnade kläder, elektronik, möbler med mera säljas online för extra inkomster. Du kanske också kan få ett extra deltidsjobb så att du får mer utrymme i din ekonomi.
3. Underhåll dina fasta utgifter
När du har gjort din budget bör du först gå igenom dina fasta utgifter för att se var du kan spara pengar. Det är sedan viktigt att du regelbundet granskar dem. Titta på dina försäkringar, abonnemang med mera för att se om det har kommit nya och bättre erbjudanden på marknaden som är billigare. Ofta finns det många pengar att spara, och det är pengar som du sparar varje månad framöver!